Statens elefantcirkus

Fødevareminister Mogens Jensen har med glæde foretaget det første spadestik til et stort og flot anlæg til de cirkuselefanter, som ikke længere må optræde. Samtidigt tilbyder hans ministerium en opskrift på en festlig børnefødselsdag med cirkustema og godt med elefanter.

Skærmbillede fra Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside, læst 7.1.20

“Vilde dyr hører ikke til i hverken en stald eller en manege”, udtalte ministeren i en pressemeddelelse, da staten havde købt Danmarks tilbageværende fire cirkuselefanter i august sidste år.

L 80 – Forslag til lov om dyrevelfærd

§ 28. Stk. 5. Ministeren kan fastsætte regler om hold og fremvisning af dyr i cirkus, forlystelsesparker og lignende virksomheder, herunder om forbud mod hold og fremvisning af visse dyrearter.

Det hedder i den nugældende dyreværnslovgivning “… forbud mod hold og fremvisning af visse vilde dyrearter.”

Fødevareministeren har bebudet endeligt at ville indføre det forbud mod bl.a. elefanter i cirkus, som har været omtalt i snart to år.

Med den ny Dyrevelfærdslov, som er på vej gennem Folketinget i disse dage, får ministeren en udvidet beføjelse til at forbyde, at der optrædes med dyr i cirkus. Det har hidtil omfattet vilde dyr, men skal nu kunne gælde alle dyr.

Vilde dyr hører ikke til i hverken en stald eller en manege

Men åbenbart hører elefanter stadig til ved en børnefødselsdag med cirkustema. På fødevareministeriets hjemmeside kan man således finde en opskrift på en festlig dag i cirkus [3.5.21 opslaget ikke længere tilgængeligt] komplet med invitationer som cirkusbilletter, skabeloner til at fremstille papelefanter efter, som kan stå som pynt på bordet. På programmet er også ‘elefantfoder’, som er en råkostsalat, og en sangleg, hvor børnene skal optræde som elefanter, der går gåsegang snabel til hale.

Så er fødselaren vild med cirkus, er det nu, der skal holdes en cirkusfest med ægte cirkusprinsesser, sjove klovne og en masse vilde dyr

Det virker både modsætningsfuldt og sært ufølsomt! Ufølsomt virkede det også, da statsminister Mette Frederiksen i oktober morede sig på Folketingets talerstol – til verdensomspændende bifald – over en historie, som ganske enkelt ikke var sand: Staten købte ikke kamelen Ali sammen med elefanterne – det har været helt overladt til cirkus at finde en fremtid for ham. Og da hun før nytår på TV fortalte, at hun var blevet narret til at tro, at en kamel og en elefant var venner.

Statsminister Mette Frederiksen på Folketingets talerstol under åbningsdebatten 3.10.19

Statsministeren i DR’s ‘Året der gik’-show 26.12.19

Narret af hvem, mon? Det kan naturligvis kun være cirkus, hun sigtede til. Men dette var endnu en usandhed. Hvis hun er blevet narret af nogen, så må det være af hendes egne folk, som har fået hende overbevist om, at regeringen sammen med elefantkøbet også tog ansvar for en kamel, men at venskabet mellem de to dyr skulle være det rene opspind.

Statsministeren vil være børnenes minister. Måske kunne det være et børnepædagogisk mål for hende at sørge for, at fødevareministeriet hører op med at opmuntre børn til at afholde cirkusforestillinger med “en masse vilde dyr”, som det hedder i materialet, når nu fødevareministeren samtidigt er i færd med at forbyde de samme dyr at optræde. Det er nemlig rigtigt narreværk!

Spread the word - Del artiklen

You may also like...